اگر شما هم در اینستاگرام فعالیت میکنید، حتماً اصطلاح وایرال شدن را بارها شنیدهاید. اما وایرال چیست و چطور وایرال شویم؟ بهطور خلاصه به محتواهایی که در زمان کوتاهی معروف میشوند و بیشتر مردم راجع به آن حرف میزنند، وایرال میگویند.
شما هم میخواهید محتوای وایرال بسازید؟ پس بههیچوجه ادامه این مطلب را از دست ندهید.
وایرال چیست؟
وایرال (Viral) در کلمه بهمعنی ویروسی است. ویروسها از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند و بهسرعت جمعیت بزرگی را بهخود مبتلا میکنند. بهخاطر همین، این کلمه در بازاریابی هم در عنوانهایی مثل وایرال مارکتینگ یا بازاریابی ویروسی، کاربرد دارد. در واقع هدف این است که یک پیام یا محتوا مانند ویروس با سرعت بین افراد منتشر شود.
محتوای وایرال چیست؟
محتوای وایرال یا ویروسی به محتوایی گفته میشود که خیلی سریع میان کاربران فضای دیجیتال دستبهدست میشود، درست مثل یک ویروس! شاید اولین چیزی که به ذهنتان میرسد ویدیوهای معروف اینستاگرام باشد، ام ا این محتواها فقط محدود به شبکههای اجتماعی نیستند و میتوانند در وبسایتها، موتورهای جستوجو یا حتی خبرنامههای ایمیلی هم پخش شوند.
این نوع محتوا معمولاً در قالبهای مختلف مثل ویدیو، تصویر، اینفوگرافیک یا متن منتشر میشود و ویژگی اصلیاش جذابیت و خلاقیت است. هر محتوایی که بتواند توجه کاربران را جلب کند و با استراتژیهای هوشمندانه تعاملشان را افزایش دهد، شانس وایرال شدن دارد.
احتمالاً شما هم ویدیوهای معروف اینستاگرام را دیدهاید؛ همانهایی که دوستان و آشنایانتان هم دربارهشان صحبت میکنند. تصویر زیر برای شما آشنا نیست؟
نشانههای اولیه وایرال شدن چیست؟
چطور وایرال شویم؟ آیا الگوریتم اینستاگرام باعث وایرال شدن یک پست میشود؟
نمیتوان با قاطعیت جواب اینگونه سوالها را داد؛ اما نکته واضح این است که وایرال شدن ارتباط مستقیمی با نرخ تعامل کاربران دارد. بنابراین اگر فالوورهایتان پست شما را دوست داشته باشند؛ آن را با دیگران بهاشتراک میگذراند. الگوریتم اینستاگرام این موضوع را در نظر میگیرد و پست شما را به افراد بیشتری نشان میدهد. با ادامه پیدا کردن این چرخه، پستتان وایرال میشود.
راهی برای پیشبینی وایرال شدن یک پست در اینستاگرام وجود ندارد؛ اما توجه به ویژگیهای زیر، نشانههای اولیه ویدیوهای وایرال در اینستاگرام هستند:
- تعداد لایکهای پست
- میزان به اشتراکگذاری یا Share کردن
- مدت زمان تماشای پست توسط کاربران
- مقدار ریچ (تعداد اکانتهایی که پستتان را دیدهاند)
- طول عمر محتوا در طی زمان
جدا از این نشانهها، زمانی پست شما وایرال محسوب میشود که بتواند در زمان کوتاهی (معمولاً کمتر از یک هفته) توجه صدها هزار کاربر را جلب کند؛ افراد بسیار زیادی راجع به آن صحبت کنند و آن را برای دوستان و آشنایان خود بفرستند.
چرا برخی پستها وایرال میشوند؟
برای وایرال شدن در اینستاگرام، پست شما باید ویژگیهای خاصی داشته باشد که برخی مهمترین آنها عبارتند از:
- تناسب نوع محتوا با پلتفرم: دقت کنید که هر پلتفرمی ساختار و کاربران خاص خودش را دارد. به عنوان مثال، اینستاگرام پلتفرم اشتراکگذاری عکس و ویدئو است. به همین دلیل شاید محتوای متنی در اینستاگرام چندان وایرال نشود؛ اما همان متن شاید در پلتفرم ایکس محبوبیت زیادی پیدا کند.
- برانگیختن واکنشهای عاطفی: بیشتر پستهای وایرال عواطف کاربران را برمیانگیزند و باعث ایجاد حس غم، شادی، نوستالژی و غیره میشوند. کاربران معمولاً این پستها را به اشتراک میگذارند تا از طرف دوستان خود حس همدلی دریافت کنند. همچنین معمولاً ثانیههای ابتدایی ویدیو توجه مخاطب را کاملاً جلب میکنند.
- اشتراکگذاری سریع یا اثر گلوله برفی: محتوای وایرال مانند یک گلوله برف در حال غلت زدن روی کوه است. این مدل محتوا هرلحظه کاربران بیشتری را باسرعت بیشتر خود جذب میکند.
- ارتباط با رویدادهای روز: نباید از ترندهای روز و تاثیر آنها غافل شویم. معمولاً کاربران بیشتر جذب اتفاقهای روز جامعه میشوند.
- کاربرد محتوا در زندگی کاربر: محتوای مفید و کاربردی طرفداران زیادی دارد. بهعنوان مثال وایرالترین پست فیسبوک در سال ۲۰۱۷، ویدیویی مربوط به روشهای مرتب کردن لباسها بود!
- ساده و قابلفهم بودن: تقریباً هیچوقت پستهای پیچیده و وقتگیر وایرال نمیشوند. محتوای وایرال معمولاً ساده و قابلفهم است؛ بهطوری که هرکسی در جامعه بتواند آن را درک کند.
نمونهای از محتواهای وایرالی که این روزها همه مردم دیدهاند را در تصویر زیر میبینید:
انواع محتوای وایرال چیست؟
با وجود این که محتوای وایرال هر موضوعی میتواند داشته باشد؛ اما موضوعهای زیر شانس بیشتری برای وایرال شدن دارند:
- محتوای احساسی: اگر محتوایی بتواند احساسات و عواطف بیشتر مردم را برانگیزد، احتمال وایرال شدن آن زیاد است. ویدیوهای کمک به افراد نیازمند، حیوانات بامزه، ازدواج و رویدادهای اجتماعی و مذهبی در این دسته قرار دارند.
- محتوای خندهدار: محتوای خندهدار جزو محبوبترین و سرگرمکنندهترین انواع محتوا در اینستاگرام است. بیشتر افراد با دیدن یک ویدیو خندهدار، آن را برای دوستانشان هم میفرستند. پس اگر حتی موضوع ویدیو شما جدی است، اضافه کردن چاشنی طنز میتواند آن را جذابتر و بهیادماندنیتر کند.
- محتوای تبلیغاتی: این نوع محتوا شانس کمتری برای وایرال شدن دارد؛ چراکه کاربران معمولاً ویدیوهای تبلیغاتی را با دوستان خود به اشتراک نمیگذارند. البته اگر محتوای ویدیو تخفیف یا آفر ویژهای باشد، شانس اشتراکگذاری آن بیشتر میشود.
- محتوای قطبیشده: این نوع محتوا درباره موضع خاصی در یک موضوع سیاسی یا اجتماعی است و کاربران را همنظر با خود میکند یا کاربران همنظر را جذب خود میکند.
نکته: حتماً لازم نیست محتوای شما یکی از موضوعهای بالا را داشته باشد تا وایرال شود. همچنین میتوان موضوعهای گوناگون را با هم ترکیب کرد. مثلاً یک محتوای قطبیشده و خندهدار شاید از هر موضوع بهتنهایی محبوبیت بیشتری پیدا کند.
ویدیوهای این دختربچه بامزه هم به خاطر حس خوب و شیرینی که به آدمها میدهد، حسابی وایرال شده است:
ترفندهای وایرال شدن پست در اینستاگرام
در دنیای مارکتینگ، این سوال همه است: چطور وایرال شویم؟ هیچ راهی وایرال شدن را تضمین نمیکند؛ بااینوجود ترفندهای زیر میتوانند کمکتان کنند:
1. محتوای خلاقانه و منحصربهفرد بسازید: ویژگی مشترک بیشتر ویدیوهای وایرال در اینستاگرام خلاقانه بودن آنهاست. شما میتوانید از ویدیوهای وایرال موجود ایده بگیرید یا ایدهای جدید از خودتان بدهید. همچنین محتوای شما باید یک وجه تمایز با سایر محتواها داشته باشد که به چشم بیاید. این تمایز میتواند موضوع، کیفیت محتوا و هرچیز دیگری باشد.
2. همیشه مخاطب را در نظر بگیرید: سعی کنید محتوایی تولید کنید که فالوورهایتان را تحتتاثیر قرار دهد. اگر فالوورهای شما با محتوایی که منتشر میکنید، تعامل برقرار نکنند؛ سایر کاربران اینستاگرام نیز هرگز آن را مشاهده نخواهند کرد.
3. زمان مناسبی پست را منتشر کنید: بررسی کنید که دنبالکنندههای شما در چه ساعتی از شبانهروز بیشتر اینستاگرامگردی میکنند و پستتان را در همان ساعت منتشر کنید. اینگونه شانس دیده شدن و اشتراکگذاری پستتان هم بالاتر میرود.
4. هشتگها شما را بالا میبرند: اگر هشتگهای مناسب در پستتان قرار دهید، احتمال دیده شدنتان بیشتر میشود. البته استفاده بیش از حد از هشتگها هم تاثیر منفی دارد! مطالعه مقاله استفاده درست از هشتگ، در این قدم خیلی کمککننده است!
5. از اتفاقهای روز غافل نشوید: برای وایرال شدن باید از رویدادها و اتفاقهای روز آگاه باشید. اگر پست شما به رویداد خاصی گره خورده باشد، بیشتر احتمال دارد که در ذهن کاربران بماند.
6. مسابقه همیشه جذاب است: بیشتر افراد برای سرگرمی از اینستاگرام استفاده میکنند. پس اگر مسابقهای جذاب با جایزهای مناسب برگزار کنید، احتمال وایرال شدنتان بالا میرود.
7. تبلیغ را فراموش نکنید: تبلیغ کردن مخصوصاً در صفحه اینفلوئنسرها و بلاگرهای مشهور تاثیر بسزایی در مارکتینگ کمپین شما خواهد داشت.
هر وقت تصمیم گرفتید محتوا بسازید، این چکلیست را کنار دستتان داشته باشید تا یادتان نرود از این ترفندها استفاده کنید:
اشتباهات رایج هنگام تلاش برای وایرال شدن
حتی اگر محتواهای جذاب و خلاقانه بسازید؛ برخی اشتباهات میتواند جلوی وایرال شدن شما را بگیرد. درادامه متداولترین آنها را بررسی خواهیم کرد:
1. اشتراکگذاری نامنظم: اگر در اینستاگرام نامرتب پست بگذارید، تعامل کاربرها و امکان دیده شدن را از دست میدهید. بهعنوان مثال بهتر است بهجای اینکه یک هفته، دو پست و هفته بعدی هیچ پستی نذارید؛ هرهفته یک پست بذارید.
2. غفلت از تعامل با کاربران: کمتوجهی به فالوورها آنها را دلسرد میکند. سعی کنید جواب کامنتها را بدهید و با کاربران خود ارتباط برقرار کنید. اگر هم وقت کافی ندارید، ادمین اینستاگرام استخدام کنید.
3. تبلیغات بیش از حد: دائم تبلیغ کردن محصول یا خدماتتان بهجای ارائه محتوای مفید، جذابیت پیجتان را کم میکند. پس سعی کنید تعادلی میان محتوای ارزشمند و تبلیغاتی ایجاد کنید.
4. استفاده نادرست از هشتگها: پر کردن پست با هشتگهای نامربوط و استفاده نکردن از هشتگها، هردو شانس وایرال شدن شما را کم میکنند.
5. نادیده گرفتن ترندهای روز: اگر میخواهید در اینستاگرام وایرال شوید، از ترندهای روز عقب نمانید. اگر از چالشها و ترندهای قدیمی استفاده کنید، حتی ممکن است فالوور از دست بدهید!
6. کپی کردن از رقبا: بااینکه ایده گرفتن از ویدیوهای ویرال میتواند تاثیر مثبتی داشته باشد؛ کپی کردن ویدیوهای مشهور دیگران بدون هیچ تفاوتی، جذابیتی برای کاربران ندارد.
7. کم کیفیت بودن محتوا: اینستاگرام یک اپلیکیشن بصری است. پست کردن عکسها و ویدیوهای کمکیفیت، کاربران را دلزده میکند.
سوالات متداول
در ادامه به مهمترین سوالات متداول درباره محتوای وایرال پاسخ میدهیم:
فرق ترند و وایرال چیست؟
این دو اصطلاح معمولاً با هم اشتباه گرفته میشوند. ترند بهمعنی تمایل به موضوع خاصی است که مردم راجع به آن صحبت یا تولید محتوا کنند. ازطرفی وایرال شدن بهمعنی معروف شدن یک محتوای خاص است که توجه کاربران را جلب کند. بهعنوان مثال یک چالش ممکن است ترند و یک ویدیو خاص خندهدار از آن چالش ممکن است وایرال شود.
چقدر زمان میبرد تا یک محتوا وایرال شود؟
گاهی یک محتوا در چند ساعت وایرال میشود و گاهی چند روز طول میکشد. این بستگی دارد به اینکه محتوا چقدر جذاب باشد و چقدر سریع توسط افراد دیده و به اشتراک گذاشته شود.
آیا وایرال شدن همیشه خوب است؟
نه لزوماً! اگر محتوایی باعث سوءتفاهم شود یا جنبه منفی داشته باشد، وایرال شدن آن میتواند به اعتبار یا برند شما آسیب بزند. همیشه مطمئن شوید که محتوایی که منتشر میکنید به ارزشها و اهداف شما نزدیک باشد.
آیا وایرال شدن به استراتژی نیاز دارد؟
صد درصد! وایرال شدن شانسی نیست. باید برنامهریزی کنید، مخاطب را بشناسید، زمان انتشار را درست انتخاب کنید و همیشه محتوایی بسازید که مخاطب دوست داشته باشد که به اشتراک بگذارد.
در آخر؛ خیلی از محتواهای اینستاگرام به شکلی غیرمنتظره وایرال میشوند، اما با شناخت بهتر و بیشتر این پلتفرم، میتوانید شانس وایرال شدن پستهایتان را بیشتر کنید!
میتوانید این شناخت را با آزمون و خطا و در طول زمان به صورت خودآموز یاد بگیرید، یا میتوانید راه سادهتری انتخاب کنید و همه چیز را در یک دوره جامع یاد بگیرید! پیشنهاد ما به شما، دوره جامع ادمینی دیدوگرام است. فقط چند دقیقه وقت بگذارید، صفحه دوره را ببینید و تصمیم نهایی را بگیرید! 😊
جمعبندی
واقعیت این است که دنیای دیجیتال غیرقابلپیشبینی است و هیچ روشی نمیتواند وایرال شدن شما را تضمین کند. پس ناامید شویم؟ نه! خلاقیت به خرج دهید؛ آموزشهای این مطلب را چندبار مرور کنید و دست از تلاش کردن برندارید. حالا شما میدانید وایرال چیست و چطور وایرال شویم؛ پس از رقبای خود یک پله به ساخت وایرال ویدیو بعدی اینستاگرام بالاتر رفتهاید. نکتهای را جا انداختیم؟ حتماً آن را در کامنتها برایمان بنویسید.
ارسال نظر