گاهی از خودمان میپرسیم “چطور ممکن است کسی که حتی از نزدیک نمیشناسیم اینقدر روی ما تاثیر بگذارد؟” آدمها همیشه میل به تاثیرگذاری بر دیگران داشتهاند. با وجود شبکههای اجتماعی، این تاثیرگذاری به شکلی پیچیده و گستردهتر از همیشه ظاهر شده است. در حقیقت، همه ما در مواجهه با این اینفلوئنسرها، به نوعی تحت تاثیر قرار میگیریم و شاید حتی متوجه آن هم نباشیم.
خب شاید شما هم بخواهید تبدیل به یک آدم تاثیرگذار یا همان Influencer شوید. در این مقاله میخواهیم ببینیم اینفلوئنسر به چه معناست و چه ویژگیهایی دارد. با دیدوگرام همراه باشید.
اینفلوئنسر چیست؟
معنی influencer چیست؟ درواقع کسی که در فضای آنلاین مثل شبکههای اجتماعی (اینستاگرام، یوتیوب، توییتر و …) دنبالکنندههای زیادی دارد و میتواند بر رفتار یا تصمیمات دیگران تأثیر بگذارد، یک اینفلوئنسر است. تاثیر در زمینههای مختلف مثل خرید محصولات، انتخاب سبک زندگی یا حتی نظرات اجتماعی.
تصور کنید یک برند آب معدنی، از شما میخواهد محصولاتش را خریداری کنید؛ حین چرخ زدن در اینستاگرام، متوجه میشوید که ورزشکار مورد علاقه شما هم از همان برند استفاده میکند. کدام مورد موثرتر است؟ تبلیغات خود برند یا توصیه آن ورزشکار؟ طبیعتا مورد دوم، اعتماد و توجه بیشتری را جلب میکند.
اینفلوئنسرها واسطه اعتمادی که جلب کردهاند، میتوانند روی جهتگیریهای مخاطبان موثر باشند. توجه داشته باشید که کار این افراد، بازاریابی نیست! اما برندها برای بهبود فروش محصول و خدمات، از آنها کمک میگیرند. مثلا یک نسخه از محصول را در اختیار اینفلوئنسر قرار میدهند. او هم محصول را مورد نقد و بررسی قرار میدهد و آن را به مخاطبان معرفی میکند. با هر تعریف یا انتقاد او فروش محصول تحت تاثیر قرار میگیرد. احتمالا این نوع معرفیها را در صفحات آشپزی، زیبایی و سلامتی به وفور دیدهاید.
عوامل زیادی در شهرت و اعتبار به یک Influencer دخیل هستند. مثلا یک بازیگر به واسطه شغلش میتواند روی طرفداران خود موثر باشد. ولی یک فرد معروف در حوزه آشپزی، شاید با تولید ویدیوهای آموزشی در شبکههای اجتماعی تبدیل به یک اینفلوئنسر شده باشد.
انواع اینفلوئنسر
برای تقسیمبندی اینفلوئنسرها میتوان از معیارهای مختلفی استفاده کرد. با این حال، ۳ عامل اصلی برای تقسیمبندی این افراد وجود دارد:
اینفلوئنسر بر اساس نوع محتوا
نوع محتوا، گروه مخاطبان هدف را مشخص میکند. یک اینفلوئنسر بر اساس تخصص و محتوایش میتواند روی افراد موثر باشد. بر اساس این معیارها، میتوانیم اینفلوئنسرهای تولیدکننده محتوا را به ۴ دسته اصلی تقسیم کنیم:
1- بلاگرها
مهمترین و پر مشغلهترین اینفلوئنسرها، بلاگرها هستند. یعنی افراد معروفی که در شبکههای اجتماعی مختلف فعالیت دارند. تنوع موضوع، پلتفرمها و نوع فعالیت بلاگرها به قدری زیاد است که باید به صورت جداگانه درباره آن صحبت کرد. به خاطر این که تقریبا همه مردم روزانه با انواع شبکههای اجتماعی درگیر هستند، بیشترین تاثیر را از این اینفلوئنسرها میگیرند. اینستاگرام به خاطر محبوبیت بالایی که در ایران دارد، مهمترین شبکه اجتماعی ما به حساب میآید. بهطبع آن اینفلوئنسر اینستاگرام هم محبوبیت زیادی دارد. اگر میخواهید بیشتر با بلاگرها آشنا شوید، مقاله بلاگر کیست ما را مطالعه کنید.
2- صاحبان وبلاگها
وبلاگ، بستر اصلی بلاگ نویسان است. موضوعاتی که بیشتر این دسته اینفلوئنسرها کار میکنند، تخصصی و طولانیست. مخاطبهای وبلاگها هم معمولا آدمهای فرهیختهتری هستند. معمولا این دسته از مخاطبها به اینفلوئنسر وبلاگ نویس اعتماد دارند. پس تاثیرپذیری آنها هم بیشتر میشود. البته این روزها محتوای متنی طرفدارارن کمتری دارد. معمولا وبلاگ نویسان برای پروموت خودشان از بقیه شبکههای اجتماعی هم استفاده میکنند.
3- محتواسازان ویدیویی
ویدیوها به خاطر تاثیر بصری که دارند، همیشه محبوبند. به همین خاطر اینفلوئنسرهای تولیدکننده محتوای ویدیویی خیلی طرفدار دارند. بهترین پلتفرم برای ویدیو یوتوب، آپارات و تیک تاک است. خوبی پلتفرمهایی مثل یوتیوب این است که اینفلوئنسرها با تولید ویدیو هم درآمد کسب میکنند. البته به خاطر رقابت بالا و سختی ساختن یک ویدیو جذاب طولانی، باید وقت و انرژی زیادی برای آن بگذارید.
4- تولیدکنندگان محتوای صوتی
پادکسترها با انتشار محتوای صوتی باکیفیت میتوانند به یک اینفلوانسر تبدیل شوند. پادکستها شامل اطلاعات، کتابها و منابع واقعی هستند؛ به همین دلیل در دستهی محتواهای بسیار موثر قرار میگیرند. مخاطبهای پادکستها روزبهروز در حال افزایش است. پس اگر در زمینه خاصی اطلاعات دارید میتوانید در پلتفرمهایی مثل تهران پادکست، شنوتو و… تبدیل به یک اینفلوئنسر شوید.
اینفلوئنسر بر اساس تعداد دنبال کننده
مهمترین عامل در دستهبندی اینفلوئنسرها، تعداد دنبالکنندهاست. هرچقدر تعداد دنبالکنندههای یک اینفلوئنسر بیشتر باشد، مسلما میزان تاثیرگذاری هم بیشتر است. بر اساس این معیار، میتوان ۴ نوع اینفلوئنسر را در نظر گرفت:
۱- مگا-اینفلوئنسرها
مگااینفلوئنسرها، بیشتر از یک میلیون دنبال کننده فعال دارند.
این دسته از افراد، اغلب بازیگران، ورزشکاران و هنرمندان هستند. با این حال، در سالهای اخیر با رشد شبکههای اجتماعی، گروهی از افراد هم توانستهاند به صورت مجازی به مگا اینفلوئنسر تبدیل شوند. اینفلوئنسرهایی که در سطح جهانی شناخته میشوند، در این دسته قرار میگیرند. Mega Influencer تاثیرگذاری خیلی گستردهای دارند، اما معمولا ارتباطشان با فالوورها کمتر شخصیست.
۲- ماکرو-اینفلوئنسرها
ماکرو اینفلوئنسرها بین 100 هزار تا 1 میلیون دنبالکننده فعال دارند.
تعداد این دسته از اینفلوئنسرها نسبت به دسته اول بیشتر است و همچنان هم رو به افزایش است. همچنین تنوع موضوع و محتوای صفحات این افراد هم بیشتر است. معمولا برندها در هر حوزهای میتوانند Macro Influencer پیدا کنند. آنها ممکن است در یک صنعت خاص مشهور باشند. معمولا نسبت به مگا اینفلوئنسرها، ارتباط این دسته با مخاطبانشان شخصیتر و صمیمیتر است.
۳- میکرو-اینفلوئنسرها
تعداد فالوورهای میکرو اینفلوئنسرها معمولاً بین 10 هزار تا 100 هزار نفر است.
این گروه، افرادی هستند که شهرت به نسبت کمتری دارند. آنها در یک حوزه خاص فعالیت میکنند و ارتباط نزدیکتری با فالوورهای خود دارند. تاثیرگذاری آنها بسیار قابل توجه است چراکه مخاطبان وفادار دارند. آنچه باعث شهرت یک میکرو اینفلوئنسر میشود، دانش و تخصص او در یک زمینه خاص است. Micro Influencers ، اغلب با احتیاط بیشتری عمل میکنند و حفظ مخاطب برایشان اهمیت زیادی دارد.
۴- نانو-اینفلوئنسرها
نانو اینفلوئنسرها کمتر از 10 هزار فالوور دارند.
آنها بسیار مشتاق و فعالند. نانو اینفلوئنسرها معمولاً افراد عادی هستند که در دایره اجتماعی خود تاثیر زیادی دارند. نانو اینفلوئنسرها به دلیل ارتباط نزدیک با فالوورهایشان، تاثیر زیادی در تبلیغات خاص و هدفمند دارند. محتوایی که Nano Influencer ارائه میدهد، تخصصی و منحصر به فرد است. این دسته به خاطر تعداد مخاطبان کمتر خیلی راحت با آنها ارتباط میگیرند و دسترسی به آنها سخت نیست.
اینفلوئنسر بر اساس میزان تاثیر
درنهایت میزان تاثیرگذاری اینفلوئنسر تعیین کننده محبوبیت اوست. مثلا ممکن است اینفلوئنسری با 1000 فالوئر، روی 80 درصد مخاطبان خود موثر باشد و در مقابل، فردی با 3000 فالوئر، تنها روی 10 درصد از مخاطبان خود واقعا تاثیر بگذارد. میتوانیم بر اساس این معیار ۲ گروه را در نظر بگیریم:
۱- سلبریتیها
قبل از شبکههای اجتماعی هم سلبرتیها محبوب بودند. خیلی برندهای شناختهشده، از سلبریتیها برای تبلیغات محصول خود استفاده میکنند. مطابقت محصول با حرفه سلبرتیها معمولا سخت است. مثلا اگر یک مجری برنامه کودک، اسباببازی فکری خاصی را معرفی کند، تبلیغات موثری انجام داده؛اما همین فرد نمیتواند اینفلوئنسر مناسبی برای تبلیغ یک ماشین باشد.
به همین دلیل هنوز درباره میزان تاثیر واقعی این گروه بر مخاطب هدف شبهه وجود دارد. در واقع داشتن دنبالکنندگان زیاد، لزوما به معنای تاثیرگذار بودن نیست.
۲- رهبران فکری و صنعتی
این افراد که به آنها Key Opinion Leaders گفته میشود، در یک صنعت یا حوزه خاص به عنوان رهبران نظر شناخته میشوند. KOLها تاثیر زیادی بر افکار و تصمیمات دیگران دارند. آنها معمولاً اعتبار و تجربه بالایی در زمینههای خاص دارند و افراد زیادی به نظرات و توصیههای آنها اعتماد دارند. در واقع به نوعی شبیه به اینفلوئنسرها هستند، با این تفاوت که تمرکز اصلی آنها بر تخصص و موقعیت حرفهایشان است. مثلا بعضی روزنامهنگاران، سیاستمداران، نویسندگان، مشاوران حرفهای و… را میتوان رهبران نظر بهحساب آورد.
چگونه اینفلوئنسر شویم؟
خب حالا باید ببینیم چگونه میتوانیم به یک اینفلوئنسر موفق تبدیل شویم. خصوصا حالا که شبکههای اجتماعی وارد فاز تخصصی شده و مخاطبها با دقت بیشتری شما را ارزیابی میکنند. پس باید با برداشتن قدمهای اصولی، کمکم به این هدف نزدیک شوید. برای اینفلوئسر شدن، مراحل زیر کمکتان میکند:
۱- انتخاب حوزه تخصصی، قدم اول اینفلوئنسر شدن
در مرحل اول به دو عامل توجه کنید.
اول اینکه باید تا حدودی به موضوعی که انتخاب میکنید، مسلط باشید. یا حتی تلاش کنید تا در یک حوزه آموزش ببینید. برای تاثیرگذاری روی افراد خیلی مهم است که متخصص به نظر بیایید. بعد با توجه به حوزه تخصصیتان یک پلتفرم را در اولویت قرار دهید. مثلا اگر علاقه به تولید محتوای ویدیویی دارید، یوتویوب را در اولویت قرار دهید.
دوم اینکه بازار را بررسی کنید. ببینید در موضوع مورد نظر شما چه رقبایی وجود دارد. چقدر به موضوع پرداخته شده و چه زیرشاخههایی دارد. سعی کنید به بخشهای کمتر پرداخته شده توجه کنید و ایدههای جدید پیدا کنید. بعد با توجه به اطلاعاتی که به دست آوردهاید، برای تولید محتوا برنامهریزی کنید.
۲- پروفایل و برندینگ شخصی
در پلتفرمی که انتخاب کردید، پروفایل حرفهای بسازید. پروفایل شما نشان میدهد که چقدر آدم حرفهای یا تاثیرگذاری هستید. مثل ویترین یک مغازه که هرچقدر اصولی و جذابتر باشد، خریدارانش بیشتر میشوند. پروفایل شما باید شامل عکس از خودتان یا لوگو برندتان باشد. توضیح کامل و مفیدی از خود داشته باشید. یک جمله یا شعار مخصوص داشته باشید. درواقع باید خود را تبدیل به یک برند کنید و به این برند هویت بدهید.
پروفایل یکی از عوامل اصلی اعتمادسازیست. هرچقدر که در پروفایل بیشتر اطلاعات دقیق داده باشید، مخاطبها بهتر به شما اعتماد میکنند.
۳- شناخت مخاطب هدف
مخاطبان خود را شناسایی کنید. این که بیشتر چه کسانی هستند، چه رده سنی دارند، چه جنسیتی بیشتر در آن حوزه فعالیت دارند و…
شما باید بدانید مخاطبهای شما چه نیازها و علایقی دارند. مشکلاتشان چیست و هدفشان از دنبال کردن شما چیست. بعد با توجه به نیاز مخاطب، محتوا و جهتگیری محتوا را انتخاب کنید. اگر بخواهید بدون تحقیق صرفا به تولید محتوا بپردازید، نه تنها تاثیرگذاری زیادی ندارید، بلکه خیلی دیرتر هم شناخته میشوید.
۴- تولید محتوای منظم
به طور منظم، محتوای متناسب با موضوع کارتان تولید کرده و به اشتراک بگذارید. محتوایی که تولید میکنید باید خاص، جدید و متنوع باشد. پیش خودتان فکر کنید چرا یک نفر باید بین این همه اینفلوئنسر شما را انتخاب کند؟ شما چه ویژگی منحصربهفردی دارید که متمایزتان میکند؟
نکته دیگر داشتن نظم در تولید محتواست. حتما یک تقویم محتوایی داشته باشید و طبق برنامه به صورت روزانه محتوا منتشر کنید. اگر بیبرنامه باشید و روزانه محتوایی نداشته باشید، مخاطب شما را فراموش میکند.
۵- تعامل با مخاطبان
با مخاطبان خود در تعامل باشید. این کار دو منفعیت برای شما دارد.
اول اینکه مخاطبان در ارتباط با شما مشکلات و نیازهایشان را میگویند. یا وقتی یک نوع محتوای شما بازخورد میگیرد، علاقه آنها مشخص میشود. به این ترتیب میتوانید نوع محتوا را بر اساس نیاز مخاطبانتان برنامهریزی کنید.
دوم اینکه وقتی با مخاطبها تعامل دارید، به کامنتها و صحبتهایشان جواب میدهید، یک حس وفاداری نسبت به شما خواهند داشت. درواقع تبدیل به مخاطب وفادار شما میشوند و میتوانند به شما اعتماد کنند. با حس مثبت شما را به اطرافیانشان معرفی میکنند. به این ترتیب علاوه بر بیشتر شدن تعداد فالوورهایتان، تاثیرگذاری بیشتری روی آنها دارید.
۶- بازاریابی دیجیتال با SEO
در هر پلتفرمی که بخواهید کار کنید، باید بخش سئو آن را جدی بگیرید. یعنی از کلمات کلیدی، هشتگها و استراتژی درست استفاده کنید. به این ترتیب امکان دیده شدن محتوای شما بین مخاطبان بیشتر میشود. پس تعداد مخاطبان شما روزبهروز افزایش پیدا میکند و محبوبتر میشوید. اگر میخواهید بیشتر با این مبحث آشنا شوید، حتماً دورههای آموزشی سئو ما را تهیه کنید.
۷- همکاری با برندها
با برندهای مختلف همکاری کنید. بهخصوص آنهایی که محتوایی مشابه شما دارند. وقتی با آنها همکاری میکنید، به مخاطبان هدف خود نزدیکتر میشوید. به این ترتیب هم محبوبیت و هم تعداد فالوورهایتان افزایش پیدا میکند. به علاوه میتوانید با اینفلوئنسرهای حوزه خودتان حمایت دوجانبه داشته باشید. اینطوری مخاطبها به شما اعتماد بیشتری میکنند و در چشمشان شما تبدیل به یک آدم خونگرم میشوید.
۸- پیشرفت و یادگیری
یادتان باشد در دنیای رو به پیشرفت امروز باید همیشه خودتان را آپدیت کنید. از ایدههای جدید استقبال کنید و به دنبال یادگیری باشید. شما باید حرفی برای گفتن با مخاطبهایتان داشته باشید. اگر بخواهید با عقاید فعلیتان ادامه بدهید، شاید در آینده دیگر چیزی برای ارائه به مخاطب نداشته باشید. پس تلاش بی وقفه را فراموش نکنید. شاید اول کار، تبدیل شدن به یک اینفلوانسر تاثیرگذار سخت به نظر بیاید، اما نباید ناامید شوید. فقط افراد مصمم هستند که میتوانند تبدیل به یک اینفلوئنسر موفق شوند.
درآمد اینفلوئنسرها چقدر است؟
خب باید بگوییم که هیچ عدد دقیقی برای نشان دادن حداقل و حداکثر درآمد اینفلوئنسرها وجود ندارد. میزان پولی که فرد از راه اینفلوئنسری کسب میکند، به خیلی پارامترها بستگی دارد. درواقع به تناسب موضوع تخصصی و حیطه کاری، میزان محبوبیت، پلتفرمی که فعالیت میکنند و… درآمدها متفاوت است.
اما یکی از مهمترین فاکتورها در میزان درآمد، محوبیت و همچنین تعداد فالوورهاست.
مثلاً ما از هوش مصنوعی خواستیم که روی یک نمودار، نسبت محبوبیت اینفلوئنسرهای ایرانی با درآمدشان را تخمین بزند. همانطور که میبینید هرچقدر تعداد فالوورها کمتر میشود، به همان میزان درآمد هم کمتر میشود.
البته این نمودار فقط محبوبیت را به عنوان پارامتر تاثیرگذار درنظر گرفته است. ولی عوامل زیادی دخیل هستند. درکل یک اینفلوئنسر با روشهای زیر میتواند به کسب درآمد برسد:
- بازاریابی اینفلوئنسر، وابسته به برندهای مختلف
- نمایش تبلیغات برای محصول یا خدمات
- اشتراکگذاری کمپینهای تجاری بزرگ و کوچک
- فروش و تبلیغ دورهها، اشتراکها، و کتابهای الکترونیکی
- ایفای نقش به عنوان نماینده یک برند یا سفیر یک سازمان
- دریافت پرداختهای حمایتی برای تولید محتوای تخصصی
- تولید محصول و فروش آن به مخاطبان
سوالات متداول
معنی اینفلوئنسر در اینستاگرام چیست؟
معنی اینفلوئنسر به فارسی یعنی کسی که میتواند روی مخاطبهایش تاثیر بگذارد. اینفلوئنسرهای اینستاگرام افرادی هستند که فالوور زیادی دارند و بین مخاطبها تاثیر میگذارند.
بهترین اینفلوئنسر در ایران کیست؟
اینفلوئنسرهای ایرانی زیادی داریم. مثلا علی دایی، صدف بیوتی، سرنا امینی و… جزو بهترینها محسوب میشوند.
فرق بلاگر و اینفلوئنسر چیست؟
بلاگرها افرادی هستند که صرفا در شبکههای اجتماعی معروفند. اما لزوما روی مخاطبانشان نمیتوانند تاثیر بگذارند. اینفلوئنسرها همه افرادی که توانایی تاثیرگذاری در شبکههای اجتماعی را دارند، شامل میشوند. از جمله سلبریتیها، بعضی بلاگرها و….
در نهایت…
خب حالا که فهمیدید influencer چیست و چه کاری انجام میدهد، نظرتان چیست؟ میخواهید شروع کنید؟ به شما پیشنهاد میکنیم تا مقاله اینفلوئنسر مارکتینگ ما را هم مطالعه کنید تا با روشهای بازاریابی درست هم آشنا بشوید. هر سوالی هم داشتید، خوشحال میشویم که بتوانیم کمکتان کنیم. ما در کامنتها مطلع کنید.
دیدگاه کاربران
سلام خود به خود برای ما درست شد
تعامل پیج تو هفته اخیر خیلی کم شده
الان پست و ایتوری بذارم یا نه؟
مشاوره آنلاین هم دارید
سلام
بله با شماره 02163404 برای مشاوره تماس بگیرید.
سلام، پستهای من مدتها بود زیاد به اکسپلور میرفت و ویو پستهام عالی بودن،ولی الان یک هفته هست که پستهام به اکسپلور نمیره؟ چکار باید انجام بدم؟؟
سلام
برای حل مشکلتون، پیشنهاد میکنم به مقاله زیر سر بزنید.
https://www.didogram.com/blog/get-brand-instagrams-explore-page/