تصور کنید در یک آشپزخانه شلوغ هستید؛ با مواد اولیه و ایدههای عالی! اما اگر دستور پخت مشخصی نداشته باشید، احتمالاً نتیجه دلخواهتان را نمیگیرید.
دنیای تولید محتوا در اینستاگرام هم دقیقاً همینطور است. شما ممکن است ایده و هدف مشخصی داشته باشید، اما بدون یک نقشه راه، یعنی تقویم محتوایی اینستاگرام، این ایدهها به جایی نمیرسند. در این مقاله، قرار است یاد بگیریم چطور یک تقویم محتوایی اینستاگرام بسازیم؛ از تعیین اهداف گرفته تا انتخاب قالبهای متنوع و دانلود نمونه تقویم.
تقویم محتوای اینستاگرام چیست؟
تقویم تولید محتوا اینستاگرام (Instagram Content Calendar) یک ابزار برنامهریزی ساده است که به شما کمک میکند تا محتواهایی که میخواهید منتشر کنید را سازماندهی و زمانبندی کنید. این تقویم به شما نشان میدهد که چه نوع محتوایی (پست، استوری، ریلز و…) را در چه زمانی و به چه ترتیبی منتشر کنید.
با ساخت تقویم محتوایی اینستاگرام دقیقاً میدانید برنامه شما برای یک هفته یا یک ماه آینده چیست. چون این زمانبندی و برنامهها از قبل ثبت شده؛ اما این تقویم باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
یک تقویم محتوای اینستاگرام چه بخشهایی دارد؟
قبل از هر چیز باید ببینیم برای ساخت تقویم محتوای اینستاگرام چه ستونهایی نیاز داریم:
1. تاریخ (Date)
تاریخ، مهمترین بخش یک تقویم اینستاگرام است که مشخص میکند که محتوا دقیقاً چه زمانی منتشر شود. تاریخها در تقویم محتوا اینستاگرام میتوانند شامل روز، ماه و حتی ساعت باشند. سعی کنید تاریخها را متناسب با شرایط و امکاناتی که دارید، به صورت منطقی تعیین کنید.
مثلاً 5 دی 1402، ساعت 10 صبح.
2. نوع محتوا (Content Type)
نوع محتوایی که قرار است تولید شود را در تقویم مشخص کنید. چون نوع محتوا تعیین میکند چه مقدار زمان برای تولید آن نیاز دارید. مثلا، زمانی که صرف تولید یک پست اینستاگرامی میکنید از زمانی که برای ساخت یک ویدیو استوری نیاز دارید، خیلی کمتر است.
مثلاً پست اینستاگرام / مقاله وبلاگ / ویدیو آموزشی
3. موضوع محتوا (Content Topic)
موضوع محتوایی که قصد تولید آن را دارید، یکی از بخشهای کلیدیست. این کار کمک میکند برنامهریزی دقیقتری داشته باشید و همه اعضای تیم بدانند روی چه موضوعی کار میشود. اگر متن یا سناریویی هم دارید، میتوانید آن را در یک بخش جداگانه بنویسید یا به همین قسمت پیوست کنید.
مثلا عنوان “5 نکته برای بهبود سلامت پوست”
4. مخاطب هدف (Target Audience)
مشخص کردن مخاطب هدف بخش مهمی از استراتژی محتواست. اگر چند گروه مختلف از مخاطبان دارید، با ثبت آنها در تقویم محتوا اینستاگرام میتوانید بهطور منظم برای هر گروه محتوای مناسب تهیه کنید. این کار تضمین میکند که همه مخاطبان به یک اندازه مورد توجه قرار میگیرند و هیچ گروهی از قلم نمیافتد.
مثلا مادران / دانشآموزان / نوجوانان
5. هدف محتوا (Content Goal)
هدف محتوا هم یکی دیگر از همان مواردیست که به استراتژی بازاریابی شما کمک میکند. فرض کنید صاحب یک لوازم تحریری هستید و تعداد زیادی دفتر ۶۰ برگ در انبار دارید. هدف اصلی شما این است که این دفترها را تا یک هفته آینده بفروشید.
پس بیشتر پستها، استوری و ریلزهای شما روی تبلیغات و فروش این دفترها تمرکز میکند. هدف محتوا تعیین کننده موضوع اصلی ویدیوهای شما در اینستاگرام است.
مثلا جذب مخاطب جدید / افزایش فروش محصول
6. مسئول تولید (Owner/Responsible)
اگر کسب و کار کوچکی دارید و خودتان پیج اینستاگرام را میگردانید، به این بخش نیازی ندارید. اگر هم تنها ادمین یک پیج اینستاگرام هستید، میتوانید این بخش را حذف کنید. اما اگر یک تیم روی پیج اینستاگرام شما کار میکنند، به این ستون در تقویم محتوای اینستاگرامتان احتیاج دارید.
چون بیشتر محتوای اینستاگرام ویدیویی است، برای هر بخش از تولید یک مسئول داریم. مثلا برای اجرای ویدیو، ادیت آن و در آخر آپلود ویدیو در اینستاگرام. وقتی در تقویم محتوایی اینستاگرام تعیین میکنید که وظیفه هر کس چیست، مشخص میشود که کار چطور مرحله به مرحله با تیمها جلو میرود. در واقع مسیر روشنتر میشود و تقسیم وظایف درستی شکل میگیرد.
مثلا تیم بازاریابی / عکاس / نویسنده
7. وضعیت محتوا (Status)
وضعیت فعلی محتوا نشان میدهد که هر ویدو یا پست در کدام مرحله از تولید قرار دارد. شما میتوانید برای محتوای خودتان مهلت (deadline) بگذارید تا مطمئن شوید همه چیز طبق برنامه پیش میرود. اعضای تیم هم میتوانند با توجه به پیشرفت کار، این ستون را بهروزرسانی کنند.
مثلا در حال ایدهپردازی / آماده انتشار / منتشر شده
8. هشتگها (Hashtags)
هشتگها برچسبهایی هستند که به پستهای شما امکان میدهند تا در جستجوها و بخشهای مرتبط (Explore) اینستاگرام به راحتی پیدا شوند. این بخش برای بازدید و تعامل محتوای شما اهمیت زیادی دارد. پس در تقویم محتوای اینستاگرامتان، یک ستون برای هشتگ قرار بدید. برای هر محتوایی کلمات کلیدی پرسرچ آن را پیدا کنید و در این بخش بگذارید.
مثلا #پالتو #بارانی #زمستانه
9. نتایج (Results)
در آخر باید عملکرد هر محتوایی که منتشر میشود را بررسی کنید. نتایج بعد از انتشار محتوا به تقویم اضافه میشود تا مشخص باشد که هر محتوا چه بازخوردی داشته و کدام بهتر عمل کرده است. نتایج برای استراتژی تولید محتوا اهمیت زیادی دارد. چون در نهایت میتوانید روی تولید آن مدل پستها یا ریلزهایی که موفق بوده بیشتر تمرکز کنید.
مثلا تعداد بازدیدها / تعداد کامنتها
10. یادداشتها (Notes)
مشخص است که گاهی وقتها تولید یک محتوا نکته خاصی دارد که باید به آن توجه شود. هر اطلاعات یا نکته اضافی که برای تولید یا انتشار محتوا لازم است، در این ستون قرار میگیرد. به این ترتیب اعضا موقع کار روی آن استوری یا پست، به آن موضوع توجه میکنند.
مثلا “استفاده از تم مشکی برای محتوای بلک فرایدی”
با اضافه کردن این بخشها، قالب تقویم محتوایی اینستاگرام را میسازید.
چطور یک تقویم تولید محتوا اینستاگرام بسازیم؟
حالا یک تقویم با ردیف و ستونهای خالی دارید. چطور باید پرش کنید؟ در این قسمت با همه نکات و روشهای شروع کار آشنا میشوید.
1. تعیین اهداف و برنامهریزی محتوا
برای ساخت یک تقویم محتوایی خوب در اینستاگرام، قبل از هر چیزی باید اهداف و استراتژی محتوای خود را مشخص کنید. این مرحله مثل نقشهکشی قبل از ساخت یک خانه است؛ اگر ندانید چه میخواهید، نمیتوانید چیزی بسازید که برایتان کار کند. هدف شما میتواند افزایش فروش، جذب فالوور، معروف شدن برند و… باشد. مثلاً اگر هدف افزایش فروش است، باید بیشتر روی معرفی محصول یا استراتژیهای تخفیف کار کنید.
2. شناخت مخاطب هدف
بعد نوبت به شناخت مخاطب هدفتان میرسد. مخاطبان شما چه کسانی هستند؟ چه سلیقهای دارند؟ چه مشکلاتی دارند که شما میتوانید حل کنید؟ وقتی مخاطب خود را بشناسید، راحتتر میتوانید محتوای مفید و جذاب در اینستاگرام تولید کنید.
حالا باید براساس هدف و مخاطب هدفتان، استراتژی تولید محتوا را بسازید. مثلاً اگر قرار است در ماه آینده یک خودکار جدید را در اینستاگرام بفروشید، محتوایی تولید کنید که برای دانشآموزان یا دانشجویان جذاب باشد.
ما یک مقاله جداگانه برای استراتژی محتوا و تمام نکات آن آماده کردهایم. مشیتوانید برای تمرکز بیشتر روی این بخ به مقاله استراتژی محتوای دیدوگرام سر بزنید.
2. انتخاب ابزار مناسب برای ساخت تقویم
انتخاب ابزار مناسب برای ساخت تقویم محتوایی اینستاگرام، مثل انتخاب جعبهابزار برای یک پروژه ساختوساز است؛ باید چیزی را انتخاب کنید که کار شما را راحتتر کند و به نیازهای شما پاسخ دهد. اگر از ابزار اشتباهی استفاده کنید، ممکن است وقت و انرژی زیادی هدر برود. چون درگیر یادگیری آن ابزار میشوید و هدف اصلیتان را فراموش میکنید.
ابزارهایی مثل اکسل، گوگل شیت یا پلتفرمهای مدیریت پروژه برای ساخت تقویم اینستاگرامی مفید هستند. هر ابزار را بر اساس نیازهای تیم و میزان پیچیدگی برنامه انتخاب کنید. اگر کسب و کار کوچکی دارید، میتوانید با ابزارهای کلاسیک و سادهتر مثل Excel یا Google Sheets کار کنید. اگر با یک بیزینس بزرگ و تیم سروکار دارید، پیشنهاد میکنیم از ابزارهای مدیریت محتوا مثل Trello، Notion یا Asana استفاده کنید.
3. موضوعات اصلی را مشخص کنید
تعیین موضوعات اصلی یا ستونهای محتوایی (Content Pillars) مثل پایههای یک ساختمان است. ستونهای محتوایی همان موضوعات اصلی هستند که حول آنها محتوای خود را تولید میکنید. بدون موضوعات اصلی، ممکن است محتوای شما پراکنده، بیهدف یا نامرتبط به نظر برسد. اما وقتی موضوعات مشخص باشد، وقت و انرژی شما هدر نمیرود و مخاطب راحتتر با شما ارتباط برقرار میکند.
بر اساس موضوعات اصلی میفهمید که چه نوع محتوایی باید تولید کنید. پس در محتوایتان ثبات ایجاد میشود و مخاطب همیشه میداند که شما درباره چه موضوعاتی صحبت میکنید. مثلا محتوای اصلی میتواند آموزش، سرگرمی، معرفی محصولات و… باشد.
4. زمانبندی انتشار محتوا را تعیین کنید
زمانبندی و تقویمبندی محتوا، مثل نقشهبرداری یک سفر است. اگر بدانید که چه زمانی، کجا و چگونه باید حرکت کنید، مسیرتان سادهتر است. محتوای خود را منظم، بهموقع و بر اساس رفتار مخاطبانتان منتشر کنید. وقتی محتوا را در زمان درست منتشر کنید، بیشتر فالوورها آن را میبیند. به این ترتیب تعامل (لایک، کامنت، اشتراکگذاری) بیشتری میگیرید.
حتماً تعادل مناسب را رعایت کنید. یعنی نه آنقدر کم محتوا منتشر کنید که مخاطب شما را فراموش کند، نه آنقدر زیاد که او را خسته کنید. اگر تیم یا زمان محدودی دارید، بهتر است کیفیت را فدای کمیت نکنید و مثلاً هفتهای ۳ پست تولید کنید. اگر تیم بزرگی دارید، میتوانید هر روز پست بگذارید، اما همچنان مطمئن شوید محتواها کیفیت خوبی دارند.
نکته! تقویم محتوایی شما باید منظم باشد، اما همیشه جایی برای تغییرات ناگهانی بگذارید. مثلاً اگر یک ترند جدید در اینستاگرام شکل گرفت، بتوانید سریع واکنش نشان دهید و محتوای متناسب تولید کنید.
5. برنامهریزی انواع محتوا
اگر همیشه از یک نوع محتوا (مثلاً فقط پست متنی) استفاده کنید، مخاطب خسته میشود. مخاطبان شما سلیقههای متفاوتی دارند؛ بعضیها دوست دارند ویدئو تماشا کنند، بعضیها اینفوگرافیک را ترجیح میدهند و… تنوع در محتوا یعنی هر کسی چیزی پیدا کند که دوست دارد.
مخاطبهای اینستاگرام بیشتر طرفدار ویدو هستند. پس استوری و ریلز بیشتری تولید کنید. مثلا اگر قصد دارید محصول بفروشید، تصاویر جذاب یا ویدئوهای تبلیغاتی بهتر هستند.
6. مشخص کردن مسئولیت تیم تولید محتوا
برای اینکه فرآیند تولید محتوا منظم باشد، باید وظایف و مسئولیتهای هر فرد در تیم مشخص شود.
وظایف را به صورت شفاف بین اعضای تیم تقسیم کنید. توجه کنید که این وظایف باید با توجه به توانایی هر عضو مشخص شود. نکته دیگر این است که باید به ترتیب وظایف توجه کنید. مثلا اگر در یک پلتفرم مدیریت پروژه تقویم محتوایی میسازید، توجه کنید که شروع کار باید با کدام عضو باشد و نهایتا با کدام عضو تمام شود.
7. ارزیابی و بهروزرسانی مداوم تقویم
هر ماه یا فصل تقویم محتوایی اینستاگرام را مرور کرده و نقاط قوت و ضعف را بررسی کنید. دقیقا مثل بازنگری نقشه راه در یک سفر طولانی؛ وقتی مسیر را مرتب بررسی کنید و اشتباهات را اصلاح کنید، سفر شما راحتترو سریعتر خواهد بود. این فرآیند کمک میکند تقویم شما همواره بهینه بماند و بازدهی بیشتری داشته باشد.
محتواها و برنامههایی که عملکرد خوبی نداشتهاند را تغییر دهید یا حذف کنید. به جای آنها ترندهای روز و ایدههای جدید را به تقویم اینستاگرام اضافه کنید. ارزیابیهای مداوم به شما کمک میکند تقویم شما همیشه بهروز باشد.
دانلود نمونه تقویم محتوایی اینستاگرام
یک نمونه تقویم محتوایی اینستاگرام در قالب اکسل برای شما آماده کردهایم که میتوانید از آن استفاده کنید.
دانلود تقویم محتوایی اینستاگرام
چرا از تقویم محتوایی اینستاگرام استفاده کنیم؟
فهمیدیم که استفاده از تقویم محتوایی، مانند داشتن یک نقشه راه برای سفر است؛ شما میدانید کجا میروید، چه زمانی به مقصد میرسید و چه مراحلی را باید طی کنید. بیایید با مزیتهای یک تقویم محتوایی آشنا شویم:
1. نظم بیشتر، پیشرفت بیشتر
تقویم محتوایی اینستاگرام به شما کمک میکند تا همه محتوای خود را در یک چارچوب منظم قرار دهید. اگر بدون برنامهریزی و تصادفی محتوا تولید کنید، احتمالاً از مسیر دور میشوید و فراموش میکنید چه چیزی را چه زمانی باید منتشر کنید. با تقویم محتوایی، میتوانید تمام محتواها را بر اساس تاریخ، قالب و اهداف مشخص برنامهریزی کنید.
2. صرفهجویی در زمان
اگر هر روز بخواهید برای موضوع محتوا وقت بگذارید، با کمبود زمان مواجه میشوید و مجبورید محتواهایی با کیفیت پایین تولید کنید. با استفاده از تقویم محتوایی، میتوانید برنامهریزی کرده و همه محتوای خود را از قبل آماده کنید. با این کار زمان بیشتری برای تمرکز بر روی بهبود کیفیت محتوا و بقیه جنبههای کسبوکار دارید.
3. رسیدن به اهداف بلندمدت
یک تقویم محتوا در اینستاگرام به شما کمک میکند تا اهداف بلندمدت شما روشنتر شوند. بدون یک نقشه راه، ممکن است در روند تولید محتوا از مسیر اصلی منحرف شوید و به اهدافی که در ابتدا داشتید نرسید. تقویم محتوا به شما کمک میکند که محتوای خود را با استراتژیها و اهداف کلی کسبوکار هماهنگ کنید.
4. رشد کسب و کار با رشد پیج
تقویم محتوایی اینستاگرامی، باعث میشود که پستها و محتوای خود را بر اساس رفتار مخاطبان و ترندهای روز برنامهریزی کنید. این به شما کمک میکند تا مخاطبهای بیشتری پیدا کنید. پس تقویم محتوا فقط برای برنامهریزی نیست و میتواند باعث رشد پیج شما شود.
5. کار گروهی و همکاری بهتر
اگر تیمی برای تولید محتوا دارید، تقویم محتوای اینستاگرام به شما کمک میکند تا همه افراد تیم با یکدیگر هماهنگ شوند و هیچکدام از وظایفشان را فراموش نکنند. هر عضو تیم میداند که چه زمانی باید چه کاری انجام دهد و مسئولیتها بهطور واضح تقسیم شوند.
6. ارزیابی و آینده نگری راحتتر
وقتی از تقویم محتوایی در اینستاگرام استفاده میکنید، به راحتی میتوانید عملکرد هر نوع محتوا را بررسی کرده و تصمیمات بهتری برای تولید محتوای آینده بگیرید. شما میتوانید دادهها را تجزیه و تحلیل کنید، ببینید چه نوع قالبهایی بهترین عملکرد را دارند. پس به راحتی میتوانید برای تولید آینده برنامهریزی کنید.
نکات نهایی
در این مقاله به بررسی کامل یک تقویم محتوایی و نکات ساخت آن پرداختیم. اگر این نکات را رعایت کنید، خیلی راحت میتوانید مسیر پیشرفت بیزینستان را روشن کنید. فقط باید درباره توانایی و ظرفیت تیم واقعبین باشید و اوایل کار سختگیری نکنید. به مرور زمان تمام اشتباهات و ایرادات تقویم محتوایی شما مشخص میشود. پس صبور و انعطافپذیر باشید.
اگر یک ادمین تولید محتوا هستید، ما پیشنهاد شگفتانگیزی برای شما داریم. با دورههای ادمینی دیدوگرام، علاوه بر این نکات با تمام ترفندها و جزئیات ساخت یک تقویم محتوایی اشنا میشوید. بعد از دوره شما تبدیل به یک ادمین حرفهای میشوید که به راحتی میتوانید زمان و برنامه تولید محتوا را مدیریت کنید.
هر مشکل یا سوالی در رابطه با تقویم محتوایی داشتید، با ما زیر همین مقاله در میان بگذارید.
دیدگاه کاربران
ایولا
سلام!
ممنون!
ممنون واقعا پست مفیدی بود
سلام!
خوش حالم که مقاله براتون مفید بوده.
همه ایدههاتون عالی بودن ممنون از زحماتتون
سلام!
ممنون از شما که ما رو همراهی میکنید..
سلام. ممنون که همه ی دوره ها رو گذاشتین. مقایسه کردنشون خیلی راحت شده.
سلام!
ممنونم از نظر مفیدتون
خیلی خیلی ممنونم بابت اطلاعات کامل و مفیدی که ارائه دادید
سلام!
ممنون از نظر با ارزشتون